Bahan-Bahan : |
1 kilogram laksa |
1 kilogram ikan kembung |
2 kuntumg bunga kantan |
5 keping asam gelugur |
10 biji chili padi |
1 tangkai daun kesum |
2 sudu besar otak udang |
2 batang serai dititik |
4 liter air |
Bahan Untuk Dihiris / Condiment: |
4 biji telur rebus |
1 biji timun |
2 biji bawang besar |
2 sudu besar cili kisar |
Sedikit daun salad dihiris |
Garam secukup rasa |
Otak Udang |
Cara penyediaan: |
1 Rebus ikan kembung hingga lembut. Ambil isinya dan kisar halus. |
2 Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk. |
3 Biarkan mendidih selama 20 minit. |
4 Kemudian masukkan isi ikan, garam dan masak lagi selama 10 minit. |
5 Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Laksa Penang
Label:
Laksa Penang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Sedapnye.... boleh tambah daun pudina.
BalasPadam