Bahan-bahan: |
1 paket sphagetti direbus |
Bahan Untuk Direbus Dan Dikisar: |
1 kilo ikan kembong atau ikan parang |
100 gram udang basah |
20 gram isi ikan kurau dibakar |
50 gram kecil udang kering |
Bahan Untuk Dikisar Halus: |
3 biji bawang besar |
15 tangkai chili kering |
2 inci halia |
2 iinci lengkuas |
2 inci kunyit hidup |
2 batang serai diketuk |
2 keping asam keping |
3 cawan santan |
1 paket kerisik |
1 paket kecil rempah kari |
4 ulas bawang putih |
Bahan Untuk Dihiris / Condiment: |
5 biji limau kasturi belah 2 dan buang biji |
1 biji timun di racik halus |
Segengam taugeh segar di buang ekor |
2 biji bawang besar hiris halus |
4 biji chili merah/chili hijau dihiris |
Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus |
Sambal Belacan |
Cara penyediaan: |
1 Rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan. |
2 Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan yang dikisar halus sehingga wangi |
3 Bila sudah garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar, tambah ikan,udang,udang kering dan ikan kurau kering yang telah dikisar. |
4 Masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air, asam keping, garam dan gula. |
5 masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk |
Jumaat, 3 Disember 2010
Laksa Johor
Label:
Laksa Johor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan