free counters

Jumaat, 3 Disember 2010

Ayam Masak Padang


Bahan-bahan:

1 ekor ayam dibersihkan, potong ikut suka
3 gelas santan pekat diambil dari 1 biji kelapa
4 ulas bawang merah dihiris 
8 helai daun limau purut
¾ cawan minyak masak
1 cawan air
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
2 biji limau kasturi diambil jusnya

Rempah Untuk DiKisar:

2½ sudu besar ketumbar
8 batang lada merah
8 batang lada kering
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
3 biji buah keras digoreng
1 inci lengkuas 
1 batang serai
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah yang dihiris hingga kekuningan. 
2 Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, 
3 Masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air. Renehkan hinggan mendidih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan