Bahan-bahan: |
1 ekor ayam dibersihkan, potong ikut suka |
3 gelas santan pekat diambil dari 1 biji kelapa |
4 ulas bawang merah dihiris |
8 helai daun limau purut |
¾ cawan minyak masak |
1 cawan air |
Garam secukup rasa |
1 sudu teh gula |
2 biji limau kasturi diambil jusnya |
Rempah Untuk DiKisar: |
2½ sudu besar ketumbar |
8 batang lada merah |
8 batang lada kering |
1 inci halia |
½ inci kunyit hidup |
3 biji buah keras digoreng |
1 inci lengkuas |
1 batang serai |
15 ulas bawang merah |
6 ulas bawang putih |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah yang dihiris hingga kekuningan. |
2 Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, |
3 Masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air. Renehkan hinggan mendidih. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Ayam Masak Padang
Label:
Ayam Masak Padang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan