Bahan-bahan: |
500 gram laksa basah |
1 kilogram ikan kembung |
400 ml santan |
50 gram asam keping |
500 gram bawang merah |
30 gram bawang putih |
100 gram serbuk ketumbar |
50 gram udang kering |
50 gram bunga kantan |
50 gram daun kesum |
Air secukupnya |
100 ml minyak masak |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dihiris / Condiment: |
Taugeh segar |
Kacang panjang dipotong nipis |
Limau nipis dipotong dua |
Chili merah dipotong serong |
Timun dihiris nipis memanjang |
2 sm belacan | dibakar |
Sambal chili kering secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Rebuskan ikan sehingga masak. Selepas itu asingkan isi dengan tulangnya. Kemudian dikisar sehingga halus. |
2 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing dan wangi. |
3 Selepas itu masukkan serbuk ketumbar, ikan kisar, udang kering dan sedikit air. Masak hingga mendidih dan pekat. |
4 Selepas itu masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan mendidih. |
5 Masukkan laksa dan bahan ulam ke dalam mangkuk, tuangkan kuahnya. Sedia untuk dihidangkan. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Laksa Pahang
Label:
Laksa Pahang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
ni resepi dr mana ni? tak mcm laksa pahang pun..cara masak serta bahan2 pun tak cukup..
BalasPadam