Bahan-Bahan: |
1 kilogram udang besar |
2 sudu besar serbuk chili |
1 cawan bawang goreng |
5 labu bawang besar dihiris |
5 biji tomato dihiris nipis |
1 cawan minyak masak |
2 pokok daun bawang dihiris |
2 tangkai cili hijau dihiris |
1/4 cawan air asam jawa |
2 batang serai |
Daun kari |
Bahan Untuk Dikisar: |
2 cm halia |
1 labu bawang besar |
3 ulas bawang putih |
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan udang, gaul bersama serbuk chili dan goreng tanpa minyak hingga setengah masak. Ketepikan. |
2 Tumis bawang besar hingga kekuningan, masukkan serai dan bahan kisar. Tumis hingga naik bau. |
3 Masukkan tomato dan kacau hingga hancur. |
4 Masukkan air asam jawa dan daun kari serta udang, biarkan mendidih. |
5 Biarkan kuah pekat, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Sebelum angkat, masukkan garam, cili hijau dan daun bawang. |
Selasa, 30 November 2010
Udang Goreng Tomato
Label:
Udang Goreng Tomato
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan