free counters

Selasa, 30 November 2010

Sotong Szechuan


Bahan-Bahan: 

500 gram sotong dibersihkan
2 ulas bawang putih  dicincang halus
6 tangkai cili kering dipotong dua
1 batang saderi dipotong menyerong
1 labu bawang besar - belah lapan
1 sudu besar kicap sotong
2 sudu besar kicap hoisin
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Sotong dipotong melintang dan dikelar isinya.
2 Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering dan kacau hingga garing.
3 Masukkan sotong, kicap hoisin, kicap pekat, sos tiram dan kicap manis. Kacau hingga rata dan biarkan hingga sotong empuk.
4 Masukkan batang saderi, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau hingga rata dan angkat. Hidang semasa masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan