free counters

Selasa, 30 November 2010

Udang Mentega


Bahan-Bahan: 

12 ekor udang sederhana besar
1 cawan tepung rangup
½ cawan air

Cara penyediaan:

1 Bersihkan udang dan masukkan ke dalam  mangkuk.
2 Gaulkan bersama tepung rangup serta sedikit air dan goreng sehingga masak. Ketepikan.

Bahan Untuk Salutan: 

3 biji telur
1 kuntum bunga kantan  dihiris halus
8 tangkai cili padi dihiris halus
Sedikit daun kari
1 cawan mentega
Sedikit gula

Cara penyediaan:

1 Cairkan mentega di dalam kuali dan tuangkan telur sedikit demi sedikit diikuti dengan bunga kantan, cili padi, daun kari dan sedikit gula sehingga garing.
2 Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Tutup api angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan