Bahan-Bahan: |
500 gram udang sederhana besar |
500 gram ubi kentang yang kupas kulit dan potong nipis |
5 sudu makan rempah kari ikan |
5 ulas bawang putih dimayang |
10 ulas bawang merah dimayang |
2 labu bawang besar dipotong bulat |
5 tangkai daun kari |
2 biji tomato |
5 tangkai daun |
Garam dan air asam jawa secukup rasa |
1/2 cawan untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Ubi kentang digaul dengan sedikit garam dan goreng hingga masak. Ketepikan. |
2 Tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan daun kari dan rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan ia benar-benar garing dan pecah minyak. |
3 Masukkan tomato yang telah dipotong nipis supaya sebati dalam rempah. |
4 Masukkan udang dan masak kira-kira lima minit. Masukkan air asam dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan masukkan ubi kentang yang telah digoreng, daun sup dan juga bawang besar. |
Selasa, 30 November 2010
Udang Goreng Berempah
Label:
Udang Goreng Berempah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan