Bahan-bahan: |
10 ekor udang galah dibersih tanpa buang kulit dan kepalanya |
125 ml minyak masak |
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 2 sudu besar air |
1 biji telur dipukul sedikit |
Bahan Untuk Hiasan: |
2 tangkai daun bawang dipotong sepanjang 2 cm |
1 tangkai daun ketumbar sepanjang 2 cm |
1 tangkai cili merah dipotong menyerong |
1 tangkai cili hijau dipotong menyerong |
Bahan Untuk Menumis: |
2 sudu besar bawang putih tumbuk |
2 sudu besar bawang merah tumbuk |
1 sudu besar halia muda tumbuk |
4 sudu besar sos tomato |
3 sudu besar sos cili |
Bahan Untuk Kuah: |
1 1/2 cawan air |
2 sudu besar gula |
1/2 sudu besar sos Lea and Perrins |
1 sudu kecil minyak bijan |
1/2 ketul kiub pati ayam |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Gaulkan udang dengan garam kemudian panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan. |
2 Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan udang. |
3. Masukkan pula bahan-bahan kuah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah pekat. |
4 Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur kemudian kacau sehingga rata. Masukkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan cili hijau. Kacau dan angkat kemudian hiaskan mengikut citarasa. |
Selasa, 30 November 2010
Udang Dwi Rasa
Label:
Udang Dwi Rasa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan