free counters

Selasa, 30 November 2010

Sotong Masak Lada Htam


Bahan-Bahan: 

15 ekor sotong sederhana besar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 pelepah daun kari
20 gram serbuk lada hitam 
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Sedikit kunyit serbuk
1 cawan air

Cara penyediaan:

1 Sotong dibersihkan dan dikukus sehingga empuk dan lembut.
2 Kemudian keluarkan dan gaulkan dengan kunyit, garam dan digoreng sehingga kuning. Susun di dalam piring.
3 Tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik bau.
4 Masukkan daun kari dan lada hitam yang telah ditumbuk. Masukkan satu cawan air.
5 Seterusnya masukkan kiub ayam, sos tiram dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan tepung jagung agar kelihatan likat.
6 Setelah kuah agak likat dan masak, tuangkan ke atas sotong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan