Bahan-Bahan: |
15 ekor sotong sederhana besar |
4 ulas bawang putih |
4 ulas bawang merah |
1 pelepah daun kari |
20 gram serbuk lada hitam |
1 ketul kiub ayam |
1 sudu besar sos tiram |
Garam secukup rasa |
1 sudu kecil tepung jagung |
Minyak untuk menumis dan menggoreng |
Sedikit kunyit serbuk |
1 cawan air |
Cara penyediaan: |
1 Sotong dibersihkan dan dikukus sehingga empuk dan lembut. |
2 Kemudian keluarkan dan gaulkan dengan kunyit, garam dan digoreng sehingga kuning. Susun di dalam piring. |
3 Tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik bau. |
4 Masukkan daun kari dan lada hitam yang telah ditumbuk. Masukkan satu cawan air. |
5 Seterusnya masukkan kiub ayam, sos tiram dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan tepung jagung agar kelihatan likat. |
6 Setelah kuah agak likat dan masak, tuangkan ke atas sotong. |
Selasa, 30 November 2010
Sotong Masak Lada Htam
Label:
Sotong Masak Lada Htam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan