free counters

Isnin, 29 November 2010

Sup Makaroni


Bahan-bahan

1 bungkus makaroni 
3 ulas bawang putih dicincang
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
1 peket bebola daging  dibelah 2 setiap bebola
2 kiub lembu atau brown sos
Segengam suhun
2 liter air atau air rebusan daging
Daun sup dan daun bawang  dihiris
Bawang goreng

 Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam dan jus limau kasturi dan kemudiannya dikacau


Cara menyediakan:

1 Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan serbuk lada hitam  dan di kacau sebentar. Masukkan air rebusan daging, stok daging dan  biarkan mendidih seketika. Tutup periuk bagi mengekalkan wangi bawang putih dan lada hitam.
2 Masukkan bebola daging,dan renehkan seketika. Setelah bebola daging setengah masak masukkan makaroni, sayuran dan  suhun. kacau sebati dan biarkan mendidih sebentar .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan