Bahan- bahan: |
6 keping ikan merah |
1 batang lobak merah dikupas kulitnya dan potong ikut suka |
1 biji kentang dibelah 4 |
1 biji tomato dibelah 2 |
1 jari kayu manis |
3 biji buah pelaga |
3 kuntum bunga cengkih |
3 kelopak bunga lawang |
4 cawan air |
Garam secukup rasa |
Serbuk perasa jika suka |
Sedikit daun sup |
Sedikit bawang goreng |
Minyak untuk menumis |
Bahan untuk dikisar |
2 biji bawang besar |
1 ulas bawang putih |
1 sudu makan serbuk ketumbar |
1 sudu teh serbuk jintan halus |
1 sudu teh serbuk lada putih |
1 inci kunyit hidup |
1 inci halia |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau. |
2 Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka. |
3 Masukkan air, karot dan kentang. Bila karot dan kentang sudah sentengah masak masukkan ikan merah, kobis, daun sup dan bawang goreng. |
4 Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato, padamkan api dan tutup periuk. Sedia untuk dihidang |
Isnin, 29 November 2010
Sup Ikan Merah
Label:
Sup Ikan Merah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan