Bahan- bahan: |
4 ekor ketam sederhana besar |
1 bungkus sup bunjut |
3 ulas bawang merah |
5 ulas bawang putih |
2 inci halia |
1 keping asam keping |
2 sudu besar bawang goreng |
2 biji ubu kentang di belah 4 |
1 biji tomato dibelah 6 |
1 batang lobak merah |
Garam secukup rasa |
Sedikit Minyak untuk menumis |
Air |
Cara menyediakan: |
1 Tumbuk bawang merah,putih dan halia. |
2 Panaskan sedikit minyak.Tumiskan bawang merah,putih dan halia hingga naik bau. |
3 Masukkan air, sup bunjut dan asam keping. Biarkan seketika. |
4 Masukkan kentang dan carrot yang telah dipotong |
5 Bila air dah mendidih, masukkan ketam. Biarkan sehingga 5-10 minit supaya ketam tidak terlebih masak. |
6 Masukkan garam dan tomato. |
7 Angkat dan taburkan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng. |
Isnin, 29 November 2010
Sup Ketam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan