free counters

Ahad, 28 November 2010

Sup Kambing

Bahan-bahan:

500 gram krusuk kambing diperap dengan limau bagi menghilang bau
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sudu makan jintan kasar
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan ketumbar
1 biji buah keras
2 cm halia
2 batang kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
3 biji buah pelaga
1/2 sudu serbuk kunyit
1 sudu perencah sup
2 biji kentang
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Daun sup & bwg goreng sbg hiasan.

Cara penyediaan:

1 Kisar bawang merah, bawang putih, halia,buah keras,jintan kasar , jintan manis dan juga ketumbar. Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar tadi dan juga  kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga.
2 Setelah berbau wangi masukkan , masukkan rempah sup dan daging kambing. Biar daging nampak pucat sedikit baru masuk kan air paras rata. Tutup dalam 1masa kira kira 10 minit. 
3 Reneh sehingga daging empuk. Bila daging dah empuk, masukkan kentang dan garam.Masak sehingga kentang lembut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan