Bahan-bahan: |
1/2 ekor ayam dipotong kecil |
1 biji kentang dibelah 4 |
1 batang carrot di potong serong |
1 batang saderi dipotong serong |
2 inci halia di ketuk |
3 ulas bawang merah di hiris halus |
2 ulas bawang putih di hiris halus |
Rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih) |
1 sudu makan rempah sup |
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah |
Garam secukup rasa |
Air |
Bawang goreng |
Daun sup |
Cara penyediaan: |
1 Dalam periuk,rebus ayam dengan air secukupnyer sehingga separuh masak. Masukkan kentang, carrot, batang saderi, dan halia. Rebus hingga kentang empuk. |
2 Dalam kuali lain, panaskan minyak. Masukkan rempah tumis, bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga kekuningan. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air. |
3 Masukkan bahan tumis ke dalam periuk sup ayam tadi. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Renehkan sebentar dan matikan api. |
4 Hidangkan dengan menaburkan bawang goreng dan daun sup. Enak dimakan dengan sambal kicap atau begitu sahaja. |
Ahad, 28 November 2010
Sup Ayam Berempah
Label:
Sup Ayam Berempah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan