free counters

Ahad, 28 November 2010

Sup Tulang

Bahan-bahan:

1 kilogram tulang lembu
1/2 kilogram daging batang pinang
1 peket rempah sup bunjut
2 labu bawang merah ditumbuk
5 kumtum bunga lawang
3 batang kayu manis
7 biji buah pelaga
3 ulas  bawang putih ditumbuk
2 inci halia ditumbuk
Segengam bawang goreng
Garam secukup rasa
Daun sup

Cara penyediaan:

1 Rebus tulang dan  daging sehingga empuk.
2 Tumis bawang  merah, bawang putih dan halia. Masukkan juga rempah bunjut dalam kuali. Setelah berbau wangi masukkan sedikit air rebusan setelah mendidih tuangkan ke dalam periuk rebusan daging tadi.
3 Masukkan bawang goreng dan reneh sehingga agak pekat.
4 Tabur daun sup yang telah dicincang dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan