Bahan-Bahan: |
4 ekor ketam sederhana besar dicuci bersih dan digoreng separuh masak. |
6 ulas bawang merah |
4 ulas bawang putih |
8 tangkai cili kering |
2 helai daun limau purut |
2 batang serai diketuk |
1 cawan air |
Sedikit belacan |
Sedikit air asam jawa |
Garam dan gula secukup rasa |
Minyak untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Kisar bawang,serai,belacan dan chili kering. Boleh masukkan 1 sudu makan minyak masak untuk lumatkan cili kering. |
2 Tumis bahan yang dikisar sehingga naik minyak atau masak. |
3 Masukkan air, daun limau purut, air asam jawa, gula dan garam serta ketam. Masak sehingga pekat. |
Selasa, 30 November 2010
Ketam Masak Merah
Label:
Ketam Masak Merah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan