Bahan-bahan: |
1 kilogram daging direbus dan potong sebesar kira kira 3 inci |
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa |
1/2 cawan kerisik |
3 sudu besar gula merah |
3 keping asam keping |
Daun kunyit koyakkan |
Garam secukup rasa |
Bahan untuk Dikisar: |
2 sudu besar ketumbar |
1 sudu besar jintan manis |
1 sudu besar jintan putih |
1 sudu besar lada hitam |
3 kuntum bunga lawang |
5 kuntum bunga cengkih |
25 biji cili kering |
20 biji bawang merah |
5 cm halia |
5 batang serai |
3 cm lengkuas |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali. |
2 Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak. |
3 Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata. |
4 Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. Sebaiknya keringkan sikit rendang ni. |
Isnin, 29 November 2010
Rendang Tok
Label:
Rendang Tok
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan