free counters

Isnin, 29 November 2010

Rendang Tok


Bahan-bahan:

1 kilogram daging direbus dan potong sebesar kira kira 3 inci
2 cawan santan pekat  dari 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
3 sudu besar gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit koyakkan
Garam secukup rasa

Bahan untuk Dikisar:

2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar  jintan putih
1 sudu besar lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas

Cara penyediaan:

1 Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
2 Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
3 Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
4 Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. Sebaiknya keringkan sikit rendang ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan