Bahan-bahan: |
500 gram daging lembu dipotong nipis kecil dan basuh dan toskan |
5 biji kentang dibelah 4 |
2 sudu besar kerisik |
2 cawan santan pekat |
2 sudu besar gula merah |
2 keping asam keping |
Minyak untuk menumis |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
20 tangkai cili kering |
1 sudu besar rempah kari daging |
7 ulas bawang merah |
1 labu bawang besar |
3 ulas bawang putih |
3 cm halia |
2 cm lengkuas |
Bahan Untuk Menumis: |
2 cm kulit kayu manis |
3 kuntum bunga cengkih |
2 kuntum bunga lawang |
3 biji buah pelaga |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. |
2 Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak. |
3 Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi. |
4 Bila pecah minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala. |
5 Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat. |
Isnin, 29 November 2010
Daging Masak Kari
Label:
Daging Masak Kari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan