Bahan-Bahan: |
1 ekor ayam dipotong 12 |
3 cawan pati santan dari 1 biji kelapa |
1/2 cawan kerisik |
1 helai daun kunyit dimayang halus |
2 sudu besar gula merah |
Garam |
Minyak untuk menumis |
Bahan Untuk dikisar: |
3 labu bawang besar |
5 ulas bawang putih |
5 batang serai |
3 inci halia |
1 inci lengkuas |
1 inci kunyit hidup |
15 chili kering |
15 biji cili api |
Cara penyediaan: |
1 Tumiskan semua bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.Kemudian masukkan ayam. |
2 Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati. |
3 Masukkan daun kunyit atau daun lmau purut. Renehkan sehingga menjadi pekat. |
Isnin, 29 November 2010
Rendang Ayam
Label:
Rendang Ayam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan