Bahan-bahan: |
10 gram serbuk agar-agar |
300 gram gula pasir |
60 gram tepung jagung |
400 gram aiskrim keladi |
700 ml air |
400 ml susu cair |
15 ml pes keladi |
Pewarna ungu |
Cara penyediaan: |
1 Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga larut dan mendidih. |
2 Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. |
3 Masukkan susu cair yang telah dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendidih. |
4 Angkat dari api dan tapiskan dalam mangkuk besar. |
5 Masukkan aiskrim keladi dalam adunan puding dan kacau rata sehingga aiskrim cair. |
6 Masukkan separuh adunan dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar. |
7 Masukkan pes keladi dan pewarna ungu kedalam adunan yang separuh lagi. |
8 Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yang berwarna ungu keatasnya dan sejukkan. |
9 Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri. |
Isnin, 29 November 2010
Puding Aiskrim Keladi
Label:
Puding Aiskrim Keladi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan