Bahan-bahan: |
1 ekor ayam dipotong 12 dibersihkan dan ditoskan |
1/2 cawan minyak masak untuk menumis |
3 sudu besar rempah kari daging |
1 sudu kecil serbuk jintan manis |
1 sudu besar serbuk cili atau cili mesin |
2 sudu besar kerisik |
2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa |
5 biji ubi kentang di belah 4 |
3 biji tomato dibelah 4 |
1/2 cawan jus asam jawa |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Menumis: |
6 ulas bawang merah dimayang |
4 ulas bawang putih dimayang |
3 cm halia dimayang |
3 tangkai daun kari |
3 cm kulit kayu manis |
5 kuntum bunga cengkih |
2 kuntum bunga lawang |
3 biji buah pelaga |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi. |
2 Masukkan rempah kari, jintan manis dan serbuk cili/cili mesin yang dibancuhkan dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak. |
3 Masukkan ayam, kentang , santan, kerisek dan garam. Biarkan sehingga mendidih dan ayam dan kentang empuk. |
4 Perlahan api dan masukkan tomato dan biarkan sehingga naik minyak. |
Isnin, 29 November 2010
Ayam Masak Kari
Label:
Ayam Masak Kari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan