Bahan-Bahan: |
1 ekor ayam seberat 2 kilogram yang dipotong 12 bahagian |
80 gram rempah kerutup dibancuh dengan sedikit air |
800 ml santan dari 1 biji kelapa |
30 gram gula merah |
30 gram kerisek |
80 ml minyak untuk menumis |
Bahan Untuk Dikisar: |
100 gram bawang merah goreng |
2 biji buah keras |
2 cm halia |
2 cm lengkuas |
3 batang serai |
5 ulas bawang merah |
3 ulas bawang putih |
Cara penyediaan: |
1 Tumiskan bahan kisar sehingga garing. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati. |
2 Masukkan ayam, kerisek, garam gula dan santan. Biarkan sehingga mendidih. Masakkan sehingga kuah pekat dan ayam lembut. Pastikan kacau sekali sekala. |
Isnin, 29 November 2010
Ayam Masak Kerutub
Label:
Ayam Masak Kerutub
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan