Bahan-bahan: |
2 cawan beras basmathi dicuci dan toskan |
60 gram mentega |
300 gram daging lembu, dihiris halus-halus |
3 ulas bawang merah dicincang halus |
3 ulas bawang putih dicincang halus |
1 cm halia dicincang halus |
1 cm kayu manis |
3 kuntum bunga cengkih |
3 sudu besar serbuk kari daging |
3 sudu besar kismis hitam |
250 ml santan |
250 ml air rebusan ayam |
3 biji tomato, dibuang biji dan di potong dadu |
2 sudu besar hirisan daun ketumbar |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Cairkan mentega di dalam periuk ,tumiskan bawang merah,bawang putih,halia,kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga keperangan dan naik baunya. |
2 Masukkan serbuk kari daging, kacau dan tambah daging dan kismis hitam. |
3 Masukkan tomato dan perasakan garam. |
4 Masukkan beras dan kacau rata-rata sebelum ditambah santan dan air rebusan ayam. |
5 Masukkan daun ketumbar dan masak sehingga cecair terserap. Kecilkan api, tutup periuk dan tanak nasi selama 7 minit lagi. |
Isnin, 29 November 2010
Nasi Pillaf
Label:
Nasi Pillaf
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan