Bahan-bahan: |
1 kilogram daging |
70 gram rempah opor |
200 gram bawang merah |
25 gram bawang putih |
25 gram halia |
3 gram belacan |
50 gram serbuk lada kering |
5 sm kayu manis |
4 kuntum bunga cengkih |
1 kuntum bunga lawang |
4 biji buah pelaga |
50 gram asam jawa dibancuh dengan 1 cawan air panas dan diambil airnya |
5 cawan santan |
2 batang serai dititik |
100 gram kerisik |
1½ cawan minyak masak untuk menggoreng |
Garam dan gula |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau. |
2 Masukkan bawang merah, bawang putih, halia bersama serbuk lada kering dan belacan. Tumis sehingga wangi. |
3 Masukkan daging bersama dua cawan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan santan dan rempah opor dan biar mendidih sehingga daging empuk dan airnya kering sedikit sebelum kecilkan api. |
4 Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik. |
5 Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Biar reneh sehingga sebati, kuah pekat dan keluar minyak. |
Isnin, 29 November 2010
Daging Masak Opor
Label:
Daging Masak Opor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan