Bahan-bahan: |
Bahan Untuk Nasi: |
4 tin susu beras |
8 ulas bawang putih dikisar |
4 inci halia dikisar |
4 tin sup air rebusan ayam |
2 helai daun pandan |
2 sudu besar majerin |
1 sudu kecil serbuk kunyit |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bawang putih, halia dengan majerin. |
2 Lepas naik bau, masukkan sup ayam,daun pandan, serbuk kunyit dan beras. Tunggu hingga masak. |
Bahan untuk Sup Ayam: |
1 ekor ayam mengikut citarasa |
2 inci halia |
5 ulas bawang putih |
1 inci kulit kayu manis |
2 bunga lawang |
2 buah pelaga |
2 cengkih |
Garam |
Air secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Tumis halia dan bawang putih yang telas dihiris halus. |
2 Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan cengkih. |
3 Masukkan ayam dan goreng selama 5 minit. |
4 Masukkan air dan garam secukup rasa. |
5 Biar masak dan simpan 4 tin sup ayam untuk digunakan untuk memasak nasi ayam. |
6 Keluarkan ayam untuk digoreng |
Bahan Untuk Sambal Chili: |
10 tangkai cili merah |
2 bawang putih |
2 sudu besar air limau nipis |
Gula dan garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
Kisar kasar semua bahan |
Bahan Untuk Kicap: |
200 gram hati dan pedal ayam |
Sedikit minyak |
2 mangkuk kicap |
Gula secukup rasa |
Cara penyediaan: |
Goreng hati dan pedal ayam dan campurkan kicap dan gula |
Bahan Untuk Ayam: |
Ayam yang telah dimasak sup ditoskan daripada supnya |
3 sudu besar madu |
3 sudu besar kicap dan 3 sudu besar sos lada hitam |
Cara penyediaan: |
Campurkan semua bahan, perap sebentar dan goreng ayam sehingga berwarna keemasan |
Enak dimakan bersama timun, tomato dan salad segar. |
Isnin, 29 November 2010
Nasi Ayam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan