Bahan-bahan: |
2 cawan beras basmathi |
1 cawan minyak sapi |
1 sudu teh buah pelaga |
1 inci kayu manis |
5 kuntum bunga lawang |
1 sudu teh jintan manis |
1/2 sudu teh koma koma |
6 ulas bawang putih dihiris halus |
10 ulas bawang merah dihiris halus |
1 inci halia dihiris halus |
5 sudu makan rempah beriyani (pes) |
Segenggam gajus |
Segenggam raisins |
5 cawan air |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Pijarkan minyak sapi |
2 Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum |
3 Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau |
4 Seterusnya masukkan beras dan kacau rata |
5 Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata |
6 Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata |
7 Kecilkan api. Masak beras sehingga separa masak |
Isnin, 29 November 2010
Nasi Beriani Johor
Label:
Nasi Beriani Johor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan