free counters

Isnin, 29 November 2010

Nasi Beriani Gam


Bahan-bahan:

500 gm beras basmathi dibersihkan dan ditoskan
1250 ml air .
4 sm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 camca teh koma  koma atau pewarna kuning
2 camca teh esen ros
500 gram daging lembu atau ayam  dipotong kiub
3 biji bawang besar dikisar halus
5 biji cili hijau dikisar halus
5 ulas bawang putih dikisar halus
4 sm halia dikisar halus
2 camca besar rempah beriani
2 tangkai daun ketumbar dipotong kecil
3 tangkai daun pudina dipotong kecil
3 biji tomato dipotong kecil
100gm bawang goreng
150 ml susu sejat
Sedikit buah gajus
Sedikit garam
Sedikit tepung gandum dicampur air untuk dijadikan bahan gam di tepi bekas nasi . 

Cara penyediaan:

1 Masak beras dengan air, kulit kayu manis,buah pelaga , bunga cengkih dan buah gajus dan biar didih hingga ¾ masak. Angkat dan toskan . Ketepikan.
2 Gaul daging dengan bahan kisar dan sedikit minyak. Perap selama 30 minit.
3 Kemudian gaulkan daging bersama rempah beriani,daun ketumbar dan pudian yang dipotong kecil , tomato dan bawang goring.Goreng hingga garing dan masukkan susu.
4 Sediakan sebuah bekas dan ambil ¼ bahagian nasi dan ratakan .Ratakan pula daging yang telah dimasak dan renjiskan pewarna kuning atau koma – koma dan esen ros .
5 Ulangi proses hingga menjadi 4 – 5 lapisan nasi dan daging.Apabila selesai ,tutup bekas dengan penutupnya dan tampal sekeliling bekas dan penutupnya dengan bahan tepung.
6 Biar diatas api hingga berwap dan angkat. Buka penampal tepung dan hidang nasi 

Hidangan nasi ini biasanya dihidangkan bersama kurma ayam dan telur pindang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan