free counters

Selasa, 30 November 2010

Ketam Masak Kari


Bahan-Bahan: 

6 ekor ketam dibelah dua
2 sudu kecil herba campur
4 sudu besar serbuk kari ikan
1 tangkai daun kari
4 cawan santan
2 cawan air asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya

Bahan Untuk Dikisar:

3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara penyediaan:

1 Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2 Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
3 Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan tumis lagi.
4 Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
5 Apabila kuah mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan