Bahan-Bahan: |
1 kilogram udang galah dibersihkan dan ditoskan |
2 senduk tempoyak |
10 tangkai chili api |
5 tangkai chili merah |
2 ulas bawang merah |
3 cm kunyit hidup |
2 batang serai ketuk |
2 helai daun kunyit disimpul |
Sedikit air, garam dan gula |
Cara penyediaan: |
1 Kisar chili api, chili merah, bawang dan kunyit dan dimasukkan dalam kuali. Masukkan serai ndan daun kunyit. |
2 Campurkan udang galah dan tempoyak kedalam bekas.Tambah sedikit air dan renehkan. |
3 Tambahkan garam dan gula secukup rasa, dan masak sehingga agak pekat. |
Selasa, 30 November 2010
Udang Masak Lemak Tempoyak
Label:
Udang Masak Lemak Tempoyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan