Bahan-bahan: |
1 kg kerang, direbus dan diambil isinya |
7 batang serai dikisar |
1 inci lengkuas dikisar |
1 biji bawang besar dikisar |
3 biji bawang putih dikisar |
1 inci halia diketuk |
10 biji chili padi dikisar |
Sedikit serbuk kunyit |
1/2 mangkuk santan pekat |
1 keping asam gelugur |
Garam dan gula secukup rasa |
Daun kunyit, dipotong kasar |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan halia. |
2 Bila dah naik minyak dan agak masak, masukkan kerang dan serbuk kunyit. Kacau sekadar mesra kerang dan bahan2 tumis tadi. |
3 Tuang santan dan masukkan asam gelugur. |
4 Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat. |
5 Masukkan daun kunyit. Kacau sebentar dan angkat. |
Ahad, 28 November 2010
Kerang Masak Lemak Serai Pedas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan