free counters

Ahad, 28 November 2010

Kerang Masak Lemak Serai Pedas


Bahan-bahan:

1 kg kerang, direbus dan diambil isinya
7 batang serai dikisar
1 inci lengkuas dikisar
1 biji bawang besar dikisar
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia diketuk
10 biji chili padi dikisar
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar

Cara penyediaan:

1 Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan halia.
2 Bila dah naik minyak dan agak masak, masukkan kerang dan serbuk kunyit. Kacau sekadar mesra kerang dan bahan2 tumis tadi.
3 Tuang santan dan masukkan asam gelugur.
4 Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat.
5 Masukkan daun kunyit. Kacau sebentar dan angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan