Bahan-bahan: |
1/2 ekor ayam, dipotong mengikut citarasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
3 biji bawang merah |
3 biji bawang putih |
1 biji cili hijau |
1 inci halia |
1 inci kayu manis |
3 kuntum bunga cengkih |
3 biji buah pelaga |
1 kuntum bunga lawang |
1 peket kecil serbuk rempah kurma dibancuh dgn air |
1 batang serai, dititik |
Sekeping asam jawa |
2 biji buah keras, ditumbuk |
1 biji kentang, dibelah 4 |
1 biji bawang besar, dibelah 4 |
1 biji buah tomato, dibelah 4 |
1 biji chili hijau, dibelah |
1 mangkuk santan |
Minyak untuk menumis |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau. |
2 Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau. |
3 Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna |
agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan |
kentang dan masak sehingga kentang lembut. |
4 Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula. |
5 Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah. Sedia untuk dihidang. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Masak Kurma
Label:
Ayam Masak Kurma
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan