free counters

Ahad, 28 November 2010

Ayam Masak Kurma


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam, dipotong mengikut citarasa

Bahan Untuk Dikisar:

3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji cili hijau

1 inci halia
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 peket kecil serbuk rempah kurma dibancuh dgn air
1 batang serai, dititik
Sekeping asam jawa
2 biji buah keras, ditumbuk
1 biji kentang, dibelah 4
1 biji bawang besar, dibelah 4
1 biji buah tomato, dibelah 4
1 biji chili hijau, dibelah
1 mangkuk santan
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
2 Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
3 Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna
agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan
kentang dan masak sehingga kentang lembut.
4 Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
5 Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan