free counters

Ahad, 28 November 2010

Ayam Masak Kicap


Bahan-bahan

1/2 ekor ayam  yang  dicuci dan dilumur garam kunyit.
1 biji bawang besar  dipotong bulat
1 biji chili hijau  dipotong melintang
5 sudu chili boh
2 biji limau nipis  diperah dan ambil jusnya
Sedikit halia  dihiris halus
Sedikit kicap cair
Sedikit kicap pekat
Sedikit sos tiram

Bahan Untuk dikisar:

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih

Cara penyediaan:

1 Goreng ayam sehingga separuh masak.
2 Panaskan sedikit minyak dan tumis halia. Biarkan garing.
3 Masukkan bahan kisar. Kacau rata sehingga naik baunya.
4 Masukkan chili giling dan kacau lagi hingga pecah minyak.
5 Masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Kacau dan boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
6 Masukkan bawang besar dan cili hijau.
7 Masukkan ayam dan kacau rata.
8  Akhir sekali masukkan jus limau nipis dan kacau lagi rata-rata sebelum tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan