Bahan- bahan: |
600 gram daging yang telah disalai |
100 gram rebung masam |
2 cawan santan cair |
2 cawan santan pekat |
15 biji cili ap |
2 batang serai di titik |
1 inci kunyit hidup |
1 inci halia |
2 helai daun kunyit disiat |
Sedikit serbuk kunyit |
Garam secukupnya |
Cara menyediakan: |
1 Tumbuk lumat cili api bersama kunyit hidup, halia dan sedikit garam. |
2 Titikkan serai dan masukkan semua ke dalam periuk bersama daging salai dan rebung. |
3 Masukkan santan cair dan hidupkan api yang sederhana. |
4 Sentiasa kacau supaya tidak pecah santan. Bila sudah menggelegak masukkan pula santan pekat. |
5 Kacau lagisehingga menggelegak sekali lagi, masukkan daun kunyit. Tunggu sehingga 10-15 minit. |
6 Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidangkan. |
Isnin, 29 November 2010
Daging Masak Lemak Chili Api
Label:
Daging Masak Lemak Chili Api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan