free counters

Isnin, 29 November 2010

Daging Dendeng


Bahan- bahan:

500 gram  daging batang pinang direbus dan dipotong nipis.
Garam secukup rasa.

Cara menyediakan:

1 Daging dipotong nipis. Basuh dan perap bersama garam.
2 Goreng dan toskan minyak.

Bahan Untuk Perasa:

8 biji chili merah besar
6 biji bawang merah
1 biji bawang besar
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1 Tumbuk chili dan bawang. Hanya hingga cili dan bawang pecah-pecah kasar. Jangan terlalu  lumat.
2 Panaskan minyak masak. Goreng cili dan bawang. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biarkan masak. 
3 Gaulkan daging ke dalam bahan perasa. Suaikan citarasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan