Bahan- bahan: |
500 gram daging batang pinang direbus dan dipotong nipis. |
Garam secukup rasa. |
Cara menyediakan: |
1 Daging dipotong nipis. Basuh dan perap bersama garam. |
2 Goreng dan toskan minyak. |
Bahan Untuk Perasa: |
8 biji chili merah besar |
6 biji bawang merah |
1 biji bawang besar |
Air asam jawa |
Garam dan gula secukup rasa |
Minyak untuk menggoreng |
Cara menyediakan: |
1 Tumbuk chili dan bawang. Hanya hingga cili dan bawang pecah-pecah kasar. Jangan terlalu lumat. |
2 Panaskan minyak masak. Goreng cili dan bawang. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biarkan masak. |
3 Gaulkan daging ke dalam bahan perasa. Suaikan citarasa. |
Isnin, 29 November 2010
Daging Dendeng
Label:
Daging Dendeng
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan