Bahan- bahan: |
500 gram kilo daging direbus hingga empuk, dipotong sederhana |
4 biji bawangbesar dikisar |
1 biji bawang putih dihiris |
1 keping halia diketuk |
4 biji kentang dibelah 4 |
2 sudu besar serbuk kurma daging |
1 inci kayu manis |
2 biji buah pelaga |
3 cawan santan |
1 sudu kecil garam |
1/2 sudu kecil gula pasir |
Air secukupnya |
Minyak untuk menumis |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia, kayu manis, buah pelaga hingga naik bau |
2 Masukkan bawang yang dikisar dan tumis sampai pecah minyak |
3 Masuk rempah kurma dan sedikit air serta tumis lagi sampai naik bau. |
4 Masukkan daging, kentang, garam, gula dan kacau rata, sesuaikan rasa |
5 Biarkan daging empuk sambil kacau sekali sekala supaya tidak hangit |
6 Masukkan santan dan kacau rata.Perlahankan api dan biarkan mendidih. |
Isnin, 29 November 2010
Daging Masak Kurma
Label:
Daging Masak Kurma
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan