Bahan bahan: |
2 kilogram ayam yang potong 4 |
3 cawan santan pekat |
1/2 cawan air asam jawa |
1 sudu teh gula |
1 sudu teh halba |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
20 tangkai chili kering |
5 ulas bawang putih |
3 cm halia |
5 batang serai |
Cara menyediakan: |
1 Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir. |
2 Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam. |
3 Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. Boleh juga memanggang ayam menggunakan pemanggang bara api. |
4 Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun. |
Isnin, 29 November 2010
Ayam Percik
Label:
Ayam Percik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan