free counters

Isnin, 22 November 2010

Bingka Ubi Kayu


Bahan-Bahan: 

2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
3 cawan gula pasir
5 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Sagu ubi kayu

Cara menyediakan:

1 Ubi kayu dibersihkan dan kemudiannya disagat. Perah ubikayu yang telah disagat dengan kain bersih untuk mengeluarkan airnya.
2 Air hasil perahan tadi jangan terus dibuang. Biarkan selama setengah jam didalam bekas. Kemudian ruangkan air itu secara perlahan lahan sehingga mendapat mendapan sagu ubi kayu.
3 Campurkan  ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan. Gaul sehingga sebati.
4 Masukkan adunan kedalam loyang yang telah dilengserkan minyak.
5 Bakar dalam ketuhar selama 1 setengah jam pada suhu 180C.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan