Bahan-bahan: |
1 ekor ayam yang dipotong 6 bahagian |
2 camca besar minyak |
3 helai daun salam |
2 camca besar pati santan |
Bahan Untuk Dikisar: |
1 camca besar ketumbar biji, disangai hingga wangi |
1/2 camca teh, jintan manis, disangai hingga wangi |
2 batang serai, dihiris halus |
1 camca teh gula |
1 camca teh garam |
120 gram hirisan lengkuas |
1 biji cili merah |
2 cm kunyit hidup |
4 keping hirisan halia |
3 ulas bawang putih |
3 biji buah keras |
Cara penyediaan: |
1 Ayam disiang dan dibuang kulitnya, perap dengan jus limau dan sedikit garam selama 15 minit, cuci dan toskan. Kemudian cucuk ayam tadi dengan garfu. Ketepikan. |
2 Masukkan ayam tadi dalam bekas , tuang bahan bahan yang telah dikisar dan masukkan santan. Gaul rata dan lumur pada semua bahagian ayam tadi. Perap selama 4 jam. |
3 Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan masukkan ayam bersama bay leaf. Kecilkan api dan kecutkan ayam selamat 10 minit sehingga sedikit kering. Kemudian panggang dalam ketuhar selama 45minit pada suhu 200C. Sedia untuk dihidangkan. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Penyek
Label:
Ayam Penyek
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan