free counters

Ahad, 28 November 2010

Ayam Masak Madu


Bahan-bahan:

500 gram  ayam, potong mengikut citarasa, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
3 camca besar chili boh
6 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus 
2 camca besar chili sos
3 camca besar madu
1 camca teh serbuk lada hitam
2 biji chili merah, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris bulat 
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara penyediaan:

1 Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan di toskan. Tinggal kan sedikit minyak dalam kuali yang sama.
2 Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak, masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.
3. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan