Bahan-bahan: |
500 gram ayam, potong mengikut citarasa, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam |
3 camca besar chili boh |
6 ulas bawang merah dikisar halus |
2 ulas bawang putih dikisar halus |
2 camca besar chili sos |
3 camca besar madu |
1 camca teh serbuk lada hitam |
2 biji chili merah, hiris serong |
1 biji bawang besar, hiris bulat |
Garam secukup rasa |
Air secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan di toskan. Tinggal kan sedikit minyak dalam kuali yang sama. |
2 Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak, masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih. |
3. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Masak Madu
Label:
Ayam Masak Madu
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan