Bahan-bahan: |
1 ekor ayam dipotong mengikut citarasa. Gaul bersama garam dan kunyit dan digoreng separuh masak. |
Bahan Untuk Dikisar: |
10 tangkai chili kering |
5 tangkai chili merah |
3 batang serai |
1 cm halia |
1cm lengkuas |
3 ulas bawang putih |
2 labu bawang besar |
1 helai daun pandan yang disimpul dan diikat. |
Puri tomato |
2 biji tomato dipotong dadu |
2 batang kayu manis |
7 biji buah pelaga |
2 kuntum bunga lawang |
Garam dan gula |
Bahan Hias: |
1/2 biji bawang besar- potong bulat |
Kacang hijau |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kemudian barulah masuk tomato puri. Masukkan juga chili sos dan tomato sos. |
2 Tumis sehingga naik minyak. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat.Sekali sekala hendaklah digaul balikkan. Bila kuah dah pekat (kepekatan mengikut citarasa sendiri), masuk bahan hiasan. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Masak Merah
Label:
Ayam Masak Merah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan