Bahan-Bahan: |
600 gram udang harimau - digoreng setengah masak |
6 batang serai |
100 gram cili kering |
100 gram bawang merah |
100 gram cili merah |
70 gram bawang putih |
70 gram halia muda |
3 sudu besar pati asam jawa |
30 gram belacan bakar |
100 gram pati santan |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda. |
2 Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair. |
3 Masak atas api sederhana hingga kuah pekat |
4 Masukkan pati santan dan udang.Masak hingga naik bau. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Udang Masak Serai Wangi
Label:
Udang Masak Serai Wangi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan