free counters

Jumaat, 15 Julai 2011

Parang Masak Asam Tempoyak


Bahan-Bahan:

4 ketul ikan parang
250 gram tempoyak
1 liter air
25 biji cili padi
2 centimeter halia
2 centimeter kunyit hidup
2 batang serai
5 biji tomato
5 helai daun limau purut
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Penyediaan:

1 Tumbuk cili padi, kunyit hidup dan halia sehingga lumat.
2 Titikkan serai ke dalam bahan tumbuk dan gaul rata-rata.
3 Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan tuangkan air bersama tempoyak, tomato dan ikan.Kacau rata dan biarkan sekejap.
4 Masukkan daun limau purut dan biarkan ia mendidih beberapa minit.
5 Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya, dan angkat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan