Bahan-Bahan: |
4 ketul ikan parang |
250 gram tempoyak |
1 liter air |
25 biji cili padi |
2 centimeter halia |
2 centimeter kunyit hidup |
2 batang serai |
5 biji tomato |
5 helai daun limau purut |
Garam dan serbuk perasa secukupnya |
Cara Penyediaan: |
1 Tumbuk cili padi, kunyit hidup dan halia sehingga lumat. |
2 Titikkan serai ke dalam bahan tumbuk dan gaul rata-rata. |
3 Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan tuangkan air bersama tempoyak, tomato dan ikan.Kacau rata dan biarkan sekejap. |
4 Masukkan daun limau purut dan biarkan ia mendidih beberapa minit. |
5 Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya, dan angkat. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Parang Masak Asam Tempoyak
Label:
Parang Masak Asam Tempoyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan