Bahan-Bahan: |
1 ekor ikan tenggiri |
3 helai daun kunyit - carik dan simpul - saya hiris halus |
3 batang serai dititik |
8 helai daun limau purut |
2 keping asam gelugur |
1 sudu besar garam |
1 sudu teh serbuk perasa jika suka |
1 sudu besar gula - atau secukup rasa |
2 biji tomato - belah 4 |
Bahan Dikisar Halus: |
3/4 cawan cili api |
2 biji bawang besar |
1 inci kunyit hidup |
1 inci halia muda |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumis sedikit bawang merah dan bawang putih. Bila telah wangi, masukkan bahan2 dimesin. Masak hingga naik minyak. |
2 Masukkan ikan dan biar sebentar |
3 Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugur dan biar hingga mendidih |
4 Bila telah agak pekat, masukkan tomato dan renih lagi. |
5 Angkat dan hidangkan |
Jumaat, 15 Julai 2011
Tenggiri Masak Lemak
Label:
Tenggiri Masak Lemak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan