Bahan-Bahan: |
500 gram ikan tenggiri |
1/2 cawan kicap pekat manis |
4 sudu besar sos tomato |
1 cawan minyak |
1 sudu besar kunyit |
1 sudu kecil garam |
Bahan Hirisan: |
1 labu bawang besar |
2 ulas bawang putih |
1 inci halia |
2 biji cili hijau |
2 biji cili merah |
Cara penyediaan: |
1 Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Gorengkan saperti biasa tetapi jangan garing. |
2 Keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiriskan. Kacau rata. |
3 Masukkan kicap, sos tomato dan kacau rata. |
4 Masukkan lada hitam dan gaulkan rata. Rasakan garamnya. |
5 Tuangkan kuah atas ikan didalam pinggan dan hidangkan. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Tenggiri Masak Kicap
Label:
Tenggiri Masak Kicap
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan