free counters

Jumaat, 15 Julai 2011

Tenggiri Masak Kicap


Bahan-Bahan:

500 gram ikan tenggiri
1/2 cawan kicap pekat manis
4 sudu besar sos tomato
1 cawan minyak
1 sudu besar kunyit
1 sudu kecil garam

Bahan Hirisan:

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau
2 biji cili merah

Cara penyediaan:

1 Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Gorengkan saperti biasa tetapi jangan garing.
2 Keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiriskan. Kacau rata.
3 Masukkan kicap, sos tomato dan kacau rata.
4 Masukkan lada hitam dan gaulkan rata. Rasakan garamnya.
5 Tuangkan kuah atas ikan didalam pinggan dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan