Bahan-Bahan: |
Bahan 125 gram butter |
125 gram majerin |
70 gram gula halus |
1 biji kuning telur |
1 sudu kecil esen vanilla |
350 gram tepung gandum |
50 gram tepung jagung |
Bahan Untuk Jem Nenas: |
1 biji nenas dikisar dan masak sehingga pekat baru dicampur gula |
1/2 cawan air |
1 cawan gula |
Bahan Glaze/pengilat |
2 kuning telur |
2 sudu kecil air |
pewarna kuning |
Cara penyediaan: |
1 Gaulkan butter,majerin dan gula sehingga sebati. |
2 Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata. |
3 Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak. |
4 Gaulkan lagi sehingga rata dan sebati. |
5 Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan. |
6 Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma. |
7 Letakkan jem nenas diatas adunan dan gulungkan. |
8 Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas. |
9 Sapukan dengan bahan glaze tadi. |
10 Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit. |
11 Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara |
Khamis, 14 Julai 2011
Tat Dahlia
Label:
Tat Dahlia
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan