free counters

Khamis, 14 Julai 2011

Tat Buah Buahan


Bahan-Bahan:

125 gram butter
125 gram majerin
80 gram gula perang
1 biji kuning telur 
400 gram tepung gandum
1/2 cawan cornflakes dan dikisarkan

Keju Kerim 

250 gram keju kerim
50 gram butter
50 gram gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]

Buah Hiasan
Buah peach
Epal hijau
Anggur merah
Jelly apricot 

Cara penyediaan:

1 Gaulkan butter, majerin dan gula sehingga sebati
2 Masukkan telur dan kacau rata
3 Masukkan tepung dan cornflake yang dikisar halus sedikit demi sedikit sehingga sebati dan lembut.
4  Ambil sedikit doh dan masukkan dalam acuan tat. Tekan nipis dan potong atas tepi acuan.
5 Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20-25 minit.
6 Keluarkan tat dan sejukkan.
7 Masukkan adunan kerim keju dan hiaskan dengan buah peach, epal hijau dan anggur merah yg telah dipotong kecil dan digaulkan dengan jeli apricot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan