free counters

Khamis, 14 Julai 2011

Kek Masam Manis

Bahan-Bahan:

5 biji telur diasingkan kuning dari putihnya
150 gram  gula kastor.
250 gram mentega.
1/2 tin susu pekat.
1 camca teh esen vanilla
150 gram biskut tawar, ditumbuk
1/4 camca teh pewarna hijau
15 bungkusan Haw Flakes

Cara:

1 Pukul putih telur hingga naik kemudian masukan gula, sedikit demi sedikit pukul hingga halus sebelum menambah gula lagi.
2 Pukul mentega, susu pekat dan esen vanilla hingga ringan dan kembang. Campurkan kuning telur dan dipukul rata.
3 Campurkan adunan kuning telur dan adunan putih telur, kacau hingga rata. Masukkan biskut, kacau dan bahagi kepada dua bahagian. Warnakan satu bahagian dengan pewarna hijau.
4 Alaskan acuan kek bulat 21cm dengan kertas minyak yang telah disapu mentega. Ratakan adunan hijau di bahagian bawah acuan.
5 Aturkan 3 bungkusan Haw Flakes di atasnya. Kukus selama 7 minit.
6 Angkat dari pengukus dan ratakan adunan kuning di atas lapisan yang telah dikukus.
7 Aturkan 3 bungkusan Haw Flakes di atasnya dan kukus semula selama 7 minit. Ulangi melapis hingga adunan habis.
8 Biarkan kek sejuk dalam acuan selama 15 minit sebelum dikeluarkan. Pastikan kek sejuk sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan