Sabtu, 16 Julai 2011

Sup Tofu Telor


Bahan-Bahan:

2 batang tofu telur - dipotong ikut suka
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5 sentimeter halia
1 biji putih telur
1 tangkai daun sawi - dipotong
½ biji lada benggala merah - dihiris panjang
½ biji lobak merah - diparut
1 sudu teh serbuk lada sulah
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak jagung untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Pijarkan minyak jagung pada kuali dan tumis bahan dihiris halus sehingga kekuningan.
2 Kemudian masukkan air secukupnya bersama daun sawi, lada benggala dan lobak merah. Didihkan.
3 Apabila sayur-sayuran hampir lembut, masukkan tofu telur dan perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
4 Akhir sekali, masukkan putih telur dan kacau rata. Biarkan seketika dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan