Bahan-bahan: |
1 biji buah mangga - dipotong dadu |
1 tin buah longan |
1 tin buah pic - dipotong dadu |
300 gram ceri merah |
150 gram agar-agar |
500 gram gula halus |
2.5 liter air |
300 mililiter susu pekat |
250 gram tepung kastad |
2 sudu makan biji selasih - direndam kembang |
Sedikit perasa mangga |
Sedikit pewarna esen ros merah |
Sedikit krim putar untuk hiasan |
Bahan Untuk Sos Krim Vanilla: |
10 biji kuning telur |
120 gram gula |
1 liter susu segar |
3 sudu makan perasa kordial |
Buah oren/mangga |
Sedikit esen vanila |
Cara penyediaan: |
1 Masak agar-agar bersama air dan gula halus hingga mendidih. Kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan ketepikan. |
2 Bancuh tepung kastad bersama sedikit air dan juga susu manis kemudian panaskan di atas api perlahan. |
3 Angkat dan tuangkan ke dalam bekas kaca. Sejukkan. |
4 Lebihan tiga bahagian puding di warnakan dengan perasa mangga dan tuangkan ke atas adunan kastad. Sejukkan. |
5 Satu bahagian lagi diperasakan dengan esen ros merah bersama buah pic dan selasih. Tuangkan ke atas lapisan terdahulu dan sejukkan. |
6 Satu bahagian lagi diwarnakan dengan cerah dengan longan dan ceri merah. Tuangkan ke atas lapisan paling atas dan sejukkan. |
7 Untuk sos krim vanila, panaskan susu segar hingga suam dan ketepikan. Pukul kuning telur bersama gula hingga naik kemudian masukkan ke dalam susu segar. |
8 Masukkan esen dan kacau di atas api perlahan hingga pekat. Masukkan perasa buah-buahan dan kacau rata. Hidangkan bersama puding dan sedia dinikmati. |
Jumaat, 15 Julai 2011
Puding Longan Mangga
Label:
Puding Longan Mangga
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan